sunnuntaina, maaliskuuta 03, 2019

Somen ihmeellinen yksinäisyys


Miten voi olla näin yksinäinen porukassa? Miten voi olla näin yksin vaikka seisoo jonkun vieressä? Muilla on kännykkä kädessä, varmaan jotain tärkeää. Tai ainakin tärkeämpää kuin minä. Mikä minussa on niin väärää?
Katso ympärillesi. Mitä näet? Oletko yksin vai yksinäinen? Seisotko toisen vieressä? Jos seisot, näkeekö se toinen sinua?

Elämme maailmassa, jossa ihailemme sosiaalisen media kautta muiden elämiä. Kaikilla muilla tuntuu olevan täydellinen elämä. Heillä on ystäviä, rakastava perhe, täydellinen keho, varaa matkustella ympäri maailmaa ja tuhlata turhiin tavaroihin. Miksi sosiaalinen media pitää olla pelkkää hymyä? No, emme me tietenkään halua näyttää itkeneitä silmiämme ja kasaantuneita laskuja. Eikä siinä sinänsä ole mitään ongelmaa, mutta kysymys on tekeekö tämä nykyinen tilanne meidät yksinäiseksi?

Sosiaalisissa tilanteissa tulee helposti tunne, ettei ole hyväksytty tai että on pelkkää ilmaa, kun vieressä olijalla on puhelin kokoajan kädessä. Hänelle lähetetään kokoajan viestiä, joihin hänen pitää vastata heti. Omaan puhelimeen ei ole tietenkään tullut yhtäkään viestiä. Oma aika ja tunne tuntuu olevan muille vai ilmaa, sillä some vie 105% heidän keskittymisestään. Lopuksi vaan otetaan joku kuva yhdessä, todistusaineistoksi. Jos se kuva puhuisi, sen suusta saattaisi päästä vaikkapa "Hei katsokaa mua! Me täällä pidetään hauskaa ilman teitä muita".

Voin ihan suoraan tunnustaa, etten ole aivan syytön tässä asiassa. Olen joskus ollut enemmän kiinnostunut somesta, kuin oikeasti sosialisoitumisesta. Kuitenkin nämä kerrat ovat yleensä johtuneet siitä, etten ole tiennyt miten olla ja mistä puhua. Minä olen ollut liian peloissani että toinen ihminen tuomitsee minut, tai minun sanaani. Varmasti on monta ihmistä joka tuntee samoin.

Ehkä me käytämmekin somea piiloutuaksemme, ja vältelläksemme pelkojamme. Haluamme niin vahvasti toisten hyväksyntää, että vetäydymme somen varjoon. Somen piti tuoda ihmisiä lähemmäksi toisiaan, mutta me vain livumme kauemmaksi toisistamme.

Tehdäänkö yhdessä sellainen kokeilu, että jokainen joka sattuu lukemaan tämän, laittaisi seuraavan kerran seurassa puhelimen kokonaan pois ja aloittaisi keskustelun? Näyttäkää ensi keralla esimerkkiä, kyllä muut jossain vaiheessa alkavat seuraamaan ja oppivat olemaan enemmän läsnä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentin jättäville <3